Φτιάξτε ένα πρόγραμμα

Με τα νέα δεδομένα οι περισσότεροι γονείς προσπαθείτε να μείνετε στο σπίτι και να δουλέψετε από εκεί. Για να τα καταφέρετε, φτιάξτε ένα πρόγραμμα για κάθε βδομάδα, τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας. Με αυτό το τρόπο θα μπορέσετε να εργαστείτε πιο εύκολα και να κρατήσετε τα παιδιά σας απασχολημένα και διαβασμένα για τις υποχρεώσεις του σχολείου.

Κάντε γυμναστική μαζί τους

Τη περίοδο αυτή που είστε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι είναι σημαντικό να γυμνάζεστε και να περπατάτε. Γιατί να μην το κάνετε μαζί με τα παιδιά σας; Κάντε μαζί γιόγκα, χορέψτε.

Απασχολείστε τα παιδιά με παιχνίδια

Εκτός από τα παιχνίδια που ήδη έχουν και παίζουν τόσο καιρό είναι μια καλή ευκαιρία να γίνετε πιο δημιουργικοί. Οργανώστε ένα παιχνίδι θησαυρού μέσα στο σπίτι. Γράψτε σε χαρτάκια αντικείμενα που πρέπει να βρουν όπως «κάτι κίτρινο» ή «κάτι μαλακό», ρίξτε τα μέσα σε ένα σάκο και το κυνήγι θησαυρού ξεκινάει!

Μπορείτε να οργανώσετε παιχνίδια εξερευνήσεων όπως με διάφορα φυτά, και μετά να ψάξετε τι είναι το κάθε ένα. Παιχνίδια βάσει των αισθήσεων τους όπως σχηματισμός λέξεων με άμμο ή αλεύρι για να ενδυναμώσετε τις αισθήσεις τους. Σκεφτείτε παιχνίδια με αληθινά χρήματα, όπως ότι δουλεύετε σε ένα παντοπωλείο, για να εξασκούν τα μαθηματικά τους και να μάθουν να διαχειρίζονται τα χρήματα τους στο μέλλον. Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι μια καλή λύση για να συμμετέχει όλη η οικογένεια.

Βρείτε παιχνίδια στο διαδίκτυο

Στο διαδίκτυο υπάρχουν χιλιάδες εφαρμογές αλλά και παιχνίδια με τα οποία μπορείτε να απασχολήσετε τα παιδιά σας σε όλες τις ηλικίες. Πέρα από τα μαθήματα τους που θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, μπορούν μέσω του διαδικτύου να παίξουν παιχνίδια γεωγραφίας, λέξεων, μαθηματικών. Με αυτό το τρόπο θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους με διασκεδαστικό τρόπο. Τα πιο μεγάλα παιδιά είναι λογικό να παίζουν παιχνίδια διάφορων ειδών και όχι μόνο εκπαιδευτικών. Εντούτοις, προτείνουμε να θέσετε ένα χρονικό όριο με βάση τον οποίο θα παίζουν.

Στο πλαίσιο αυτό είναι καλή ιδέα να αξιοποιήσετε και άλλες δυνατότητες του διαδικτύου όπως να περιηγηθείτε εικονικά στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου!

Μαγειρέψτε μαζί τους

Η μαγειρική μαζί με τα παιδιά σας δεν είναι μόνο μια διασκεδαστική δραστηριότητα αλλά μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία να τους μάθετε μαθηματικά. Κάντε μια συνταγή για να τους διδάξετε τα κλάσματα μέσα από τις μετρήσεις για τις δόσεις κάποιου υλικού.

Ζωγραφίστε μαζί τους

Η ζωγραφική αποτελεί μια καλή διέξοδο από την καθημερινή ρουτίνα – όπως και η μουσική. Ζωγραφίστε μαζί με τα παιδιά σας, μάθετε τους τα σχήματα και τα χρώματα. Μπορείτε να φτιάξετε ένα οικογενειακό άλμπουμ και να κορνιζάρετε τις ζωγραφιές σας. Ακόμα, μπορείτε να ασχοληθείτε και με διάφορες άλλες τέχνες όπως η γλυπτική.

Διαβάστε τους ένα βιβλίο

Καθώς υπάρχει άπλετος χρόνος και παρά τις προσπάθειες σας να απασχολήσετε τα παιδιά σας με παιχνίδια, το διάβασμα μπορεί να σας βοηθήσει. Διαβάστε τους ένα βιβλίο ή ακόμα καλύτερα βάλτε εκείνα να διαβάσουν ένα βιβλίο. Για τα μικρά παιδάκια υπάρχουν βιβλία με ήχους ή παιχνίδια ώστε να μπορούν να μαθαίνουν πιο εύκολα.

Βάλτε να δουν μια ταινία ή μια σειρά

Οι ταινίες ή οι σειρές αποτελούν έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο να απασχολήσετε τα παιδιά σας για λίγες ώρες. Ωστόσο, αντί να βάλετε να δουν μόνο παιδικές ταινίες ή κινούμενα σχέδια, είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουν κάτι παραπάνω για τον κόσμο και την κοινωνία στην οποία ζουν. Ειδικά για τα μικρά παιδιά υπάρχουν πολλές εκπαιδευτικές σειρές. Για τα πιο μεγάλα παιδιά βάλτε να δουν μια ταινία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, ιστορικά γεγονότα ή ένα ντοκιμαντέρ.

 

Το κυριότερο είναι να μην ξεχνάτε ότι είστε οι γονείς τους και όχι οι δάσκαλοι τους. Οπότε ότι κάνετε αποτελεί παράδειγμα για τα παιδιά σας. Κάντε ένα διάλειμμα, χαλαρώστε και βοηθήστε τα παιδιά σας να ανακαλύψουν τον εαυτό τους.